Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami Agiatis
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, przekładamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Pieczarki lekko solimy, puszczą nam soki, gdy płyn nam wyparuje dodajemy olej i chwilę podsmażamy.
Gdy kapusta jest miękka odcedzamy i dodajemy do niej podsmażone pieczarki, przyprawiamy Kucharkiem, pieprzem i kminkiem chwilę podsmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia
Wyrabiamy ciasto . Mąkę przesypujemy do dużej miski dodajemy olej i powoli dolewamy ciepłą wodę ciągle mieszając. Gdy mąka nie zabiera wody i odkleja nam się od miski, posypujemy stolnicę mąką i wyrabiamy ciasto. Sprawdzamy czy jest już gotowe przecinając na pół, jeśli są pęcherzyki powietrza ciasto jest gotowe. Odstawiamy na 20 minut aby odpoczęło.
Odcinamy kawałek i wałkujemy na cienki placek, bierzemy kubek ( szklanka moim zdaniem jest za mała) i wycinamy kółka. kładziemy farsz na środek i sklejamy. Mnie wyszło z tej ilości ciasta 50 pierogów.
ak przygotowane pierogi możemy zamrozić i potem gotować w osolonym wrzątku, gdy wypłyną 2-3 minutki. Okraszamy cebulką, słonina, boczkiem, co wam najbardziej odpowiada. Pamiętajmy, gdy mrozimy pierogi wkładamy do wrzątku od razu z zamrażalnika nie rozmrażamy - to ważne!
Gdy jednak decydujemy się ugotować od razu. Posolić wrzątek wrzucić pierogi i po wypłynięciu gotujemy także 2-3 minutki. Smacznego:)