Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowe zrazy drobiowe zawijane

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

piersi z kurczaka
600 g
sól
do smaku
Sklep Prymat
musztarda
2 łyżkki
Sklep Prymat
masło
2 łyzki
papryka mielona
do smaku
Sklep Prymat
cebula
1/4 sztuki
sos pieczeniowy
3 łyżki
ziele angielskie
4 sztuki
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki
Sklep Prymat
bulion drobiowy
1 sztuka
kostka pietruszki
1 sztuka
papryka marynowana
1 sztuka
ogórek
1 sztuka
salami
4 (plastry)

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe zrazy drobiowe zawijane

Mięso drobiowe myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, wkładamy do foli i rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty około 6-7 mm. Po rozbiciu część wewnętrzną smarujemy masłem, musztardą - cienkie warstwy, obsypujemy papryką, solą i pieprzem. Do środka wkładamy 2 plastry salami, ćwiartkę ogórka konserwowego oraz słupek papryki konserwowej i cebuli. Ciasno zawijamy i sczepiamy 3-4 wykałaczkami. Tak zrobione zrazy jeszcze z zewnątrz oprószamy papryką, solą i pieprzem. Kiedy zrazy się zarumienią przekładamy do niewielkiego garnka, wlewamy do niego wodę, tyle aby zakryło ledwo zrazy, tłuszcz na którym smażyły się zrazy oraz pół szklanki gorącej przegotowanej wody w której rozrabiamy bulion mięsny. Wrzucamy do garnka ziele angielskie, liście laurowe, wsypujemy 3 łyżki sosu pieczeniowego, rozkruszamy kostkę pietruszki i dusimy przez około 30 min na niewielkim ogniu, raz na jakiś czas mieszając. Idealne na obiad ale także na rodzinne spotkania z gośćmi. Wykałaczki wyjmujemy dopiero przy jedzeniu. :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 05.11.2011 10:44
bardzo lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak