Przepis i sposób przygotowania na: Śmietnik
* 2 pojedyncze lub 1 podwójna pierś z kurczaka
* 2 kolorowe papryki ( do wyboru,ja miałam czerwoną i żółtą)
* 250g boczniaki
* 1 duza cebula
* 2 ząbki czosnku
* olej do smażenia (ok.6 łyżek stołowych)
* sól,pieprz kolorowy (wg.uznania)
* 2 łyzeczki papryka słodka w proszku
* 1 łyżka stołowa curry
* 2 łyzki stołowe (przyprawa do kurczaka np.złocista)
* 2 łyżki stołowe sos chili z czosnkiem
* 1 szklanka nać pietruszki (posiekać)
Ja zrobiłam to tak:
Mięso,warzywa i grzyby umyłam.Następnie wszystko sobie pokroiłam w paski,jedynie czosnek w plasterki i cebulę w pół krążki. Ryż ugotowałam na sypko. Do dużej głębszej patelni wlałam olej i wrzuciłam pokrojone mięso,doprawiając je papryką czerwoną w proszku,solą pieprzem kolorowym,curry,przyprawą do kurczaka i sosem chili z czosnkiem. Wszystko razem podsmażyłam mieszając. Jak kurczak już był usmażony dodałam wszystkie warzywa.Delikatnie jeszcze posoliłam,dodałam pieprzu i dusiłam pod przykryciem od czasu do czasu mieszając do miękkości warzyw. Wyjełam rondel do którego wsypałam wcześniej ugotowany ryż a następnie przelałam całą zawartość patelni z warzywami , piersią i sosem jaki nam się wytworzył .Dodałam natkę pietruszki wymieszałam i gotowe.... Smacznego...