Sposób przygotowania

Cebulę szklimy na maśle, następnie dodajemy do niej rozmrożone grzyby, doprawiamy i dusimy razem około pół godziny, następnie zostawiamy do ostygnięcia. kiedy wystygną mielimy blenderem lub w maszynce do mielenia mięsa.

2 łyżki masła topimy w rondelku, dodajemy mąkę, mieszamy nie dopuszczając do przypalenia, po chwili dodajemy zimne mleko, do czasu zą sos zgęstnieje (nie można doprowadzić do zagotowania).

Doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy większość sera (troszkę zostawia,y do posypania wierzchu torcika). dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia sera.

Łączymy grzyby i sos, można też dodać posiekaną pietruszkę.

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy w kolejności naleśnik - sos - naleśnik, ostatni naleśnik smarujemy sosem, posypujemy resztą sera, można też dodać kilka opiłków masła.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    dobre
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    marcinek

    Super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Hanna11

    ciekawy pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    leonkot

    dziękuję za miłe komentarze :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mic

    z torcikiem nalesnikowym spotykam się peirwszy raz

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !