Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z pieczarkami i żurawiną
karkówka b/k - 1kg,
pieczarki - 500g,
żurawina suszona - 75g,
cebula - 2-3 sztuki,
śmietana 30% świeża lub z kartonika - 500ml,
czosnek - 2-3 ząbki,
miód płynny - łyżka,
sól,
pieprz ziołowy Prymat,
pieprz świeżo zmielony,
musztarda miodowa - łyżka,
olej - 2 łyżki.
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę pokroić na dość cienkie kawałki. Posypać solą i pieprzem z obu stron. Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki na grubsze plastry. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, z żurawiną oraz miodem. Na patelni rozgrzać olej i krótko podsmażyć cebulę z pieczarkami, przyprawić je solą i pieprzem. W podłużnym naczyniu żaroodpornym ukladamy lekko ukośnie plaster karkówki, następnie kładziemy po kilka łyżek pieczarek z cebulą, następnie ponownie plater karkówki i pieczarki z cebulą. Powtarzamy czynność do wyczerpania składników. Całość polewamy śmietaną i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach