Kiełbasę podwawelską obrać ze skóry i pokroić w plasterki, następnie każdy z plasterków przekroić na pół. Paprykę czerwoną umyć, osuszyć, przekroić na 4 części, usunąć gniazdo nasienne. Następnie każdą z części przekroić jeszcze na 3 części. Każdy z powstałych pasków podzielić na 5. Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i pokroić w średniej grubości kostkę. Z główki kapusty poobrywać liście, umyć je pod wodą, osuszyć, bardzo cienko poszatkować. Do garnuszka wlać 300 ml wody i dodać do niej połowę puszki koncentratu pomidorowego, kucharek, bazylię, majeranek, tymianek, paprykę ostrą sól oraz pieprz. Rozgrzać olej na patelni, następnie delikatnie podsmażyć na nim kiełbaskę - do zarumienienia się. Dodać paprykę i smażyć razem przez około 5-7 minut, aż papryka straci kolory i z czerwonej zrobi się prawie pomarańczowa. Następnie dodać ziemniaki i kapustę. Całość zalać przygotowaną zalewą i wymieszać. Dodać liście laurowe. Przykryć. Tak przygotowane danie dusić przez około 17-20 minut. Smacznego :)