Sposób przygotowania

Słoninę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rozgrzanego rondla o grubym dnie, smażyć na wolnym ogniu. Gdy skwarki będą już dobrze wytopione wrzucić ziele angielskie i liść laurowy, pokrojoną w kosteczkę lub cienkie pióra cebulę dodać pieprz oraz odrobinę soli (można też np. przyprawę do wieprzowiny, która całkowicie zmienia smak smalcu) i dobrze wymieszać. Wlać do kamionkowych naczyć, pozostawić do ostygnięcia. Smalec jest najlepszy ze świeżym pieczywem i oczywiście kiszonymi ogókami.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Oczywiście pokrojoną w kosteczkę lub cienkie pióra cebulę dodajemy wtedy, gdy przyprawy, a więc kiedy skwarki są już dobrze wytopione:-)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pyszny ........
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    przepadam za takim
  • 0
    original
    Opublikowano

    madi356

    ja też przepadam :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Robię taki swojski smalec i też polecam.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !