Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pierogi z ziemniakami

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna
70 dag
jajko
1 sztuka
masło
2 łyżki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
woda letnia
według uznania
Farsz:
ziemniaki gotowane
25 dag
ziemniaki surowe
1/2 kg
słonina
10 dag
cebula
1 sztuka
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ziemniakami

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól,jajko,stopione masło i letnią wodę ,aby powstało gładkie ciasto pierogowe,odstawić przykryte ściereczką ,aby ciasto odpoczęło .
Farsz:
Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i odsączyć z nadmiaru soku ,połączyć z przeciśniętymi przez praskę gotowanymi ziemniakami .
Słoninę drobno pokroić i wytopić na patelni ,odsączyć skwarki z tłuszczu i dodać do ziemniaków,masę ziemniaczaną doprawić solą ,pieprzem i przyprawą do ziemniaków .

Ciasto pierogowe cienko rozwałkować ,wykroić krążki napełniając je farszem zlepić pierogi ,gotować w dużej ilości osolonego wrzątku .
Podawać polane podsmażoną cebulką na tłuszczu który wytopił się ze skwarek słoniny .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak