Filety umyć, oprószyć z obu stron solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Przykryć i odstawić do lodówki na 30 min. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki i podsmażyć je na rumiano na dużym ogniu. Przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu zeszklić obraną i pokrojoną na krążki cebulę. Dołożyć cebulę do rondla, a na patelni dolać łyżkę oleju i usmażyć na złoto posypane mąką filety. Przełożyć je do rondla, dodać łyżkę masła, przykryć i dusić na małym ogniu 5 min. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie, odparować. Koperek posiekać, wrzucić do ziemniaków, dodać łyżkę masła i wymieszać.