Sposób przygotowania

Cukinię obieram i usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę / nie trzeba tego robić zbyt starannie/. Smażę na małym ogniu, często mieszając, aż cukinia zgęstnieje.
Pod koniec smażenia dodaję cukier i sok wyciśnięty z trzech cytryn, doprowadzam do zagotowania mieszając, aż cukier się rozpuścić. Następnie dodaję galaretki w proszku, dokładnie mieszam, aż galaretka się rozpuści.
Gorący dżem nakładam do słoików, zakręcam i wstawiam do piekarnika nagrzanego w temperaturze 100*C. Wyłączam piekarnik i zostawiam w nim słoiki do całkowitego wystygnięcia.
Następnie słoiki z dżemem odstawiam do chłodnej piwnicy.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Prawda Pyzo,że ciekawe ? Mnie bardzo interesuje jak to smakuje .
  • 2
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    mniam
  • 4
    original
    Opublikowano

    anemon

    Cukinia ma raczej neutralny smak, więc po dodaniu galaretki i soku z cytryn, to całość ma smak dodanej galaretki z tym, że jest lekko kwaskowy. Galaretki są na ogół bardzo słodkie i ten sok, jego spora ilość, jest niezbędny. Smak galaretek różnych firm też jest bardzo różny, dlatego warto, jak zresztą do wszystkiego, dać galaretkę sprawdzonej firmy, bo to właśnie ona decyduje o smaku całego dżemu.
  • 4
    original
    Opublikowano

    anemon

    Cukinia ma raczej neutralny smak, więc po dodaniu galaretki i soku z cytryn, to całość ma smak dodanej galaretki z tym, że jest lekko kwaskowy. Galaretki są na ogół bardzo słodkie i ten sok, jego spora ilość, jest niezbędny. Smak galaretek różnych firm też jest bardzo różny, dlatego warto, jak zresztą do wszystkiego, dać galaretkę sprawdzonej firmy, bo to właśnie ona decyduje o smaku całego dżemu.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    Mam cukinie w ogródku i na pewno wypróbuję ten przepis:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    ciekawe i wierzę że smaczne, w tym roku robiłam cukinie ala ananas i wyszło bardzo smaczne
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    ja też jestem zawalona cukiniami ale przyznam ,że boję sie tej próby chociaż nie wątpię w dobry smak tego dzemu
  • 4
    original
    Opublikowano

    anemon

    misia53 jeśli masz obawy, to zrób może z mniejszej porcji. Nie twierdzę, żę ten dżem jest lepszy od dżemu z owoców, ale jest całkie dobrym pomysłem, gdy nie mamy swoich owoców, a do tych ze sklepu nie mamy zaufania lub są zbyt drogie. Podstawą sukcesu jest wg mnie spora ilość soku z cytryny i nie przesadzić z cukrem. A poza tym nie ma z nim wiele pracy i koszt też nie jest duży, szczególnie, że jak piszesz, cukinie nasz własne. Mnie najlepiej smakuje w naleśnikach.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Emiliozo

    bardoz pomysłowe
  • 2
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    wiem że cukinię można robić na słodko dlatego bez obaw wypróbuję i ten przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    rzenia15

    robiłam taki dżem z galaretką brzoskwiniową,pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Najlepiej będzie ja podzielicie sie z nami tym dżemem ,tak na dobry poczatek:) Anemon ma cukinię Misia też - a ja jakos nie mogę sobie wyobrazic smaku takiego dżemu:)
  • 4
    original
    Opublikowano

    anemon

    ben-ka, w takim razie zapraszam po cukinię i na dżem.
  • 1
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Zachwycił mnie kolor tego dżemu :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    rjustysia, faktycznie kolor dżemu nieczęsto spotykany.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    super pomysł!!!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Patrycja33

    mm ciekawe jak smakuje
  • 1
    original
    Opublikowano

    ankaryba

    ładny kolorek
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    bardzo ciekawy przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    placek już piekłam z cukini na ostro też jadłam więc i dżem bądzie bardzo dobry
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    to dla mnie coś nowego,kolor ma ładny
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    bardzo dobry, można go robić z różnymi smakami galaretek
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Masz rację Izabella, to galaretka decyduje o smaku i kolorze dżemu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    rewelacyjny,muszę sama wypróbować w tym roku Twój przepis:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    jordi

    przepis bardzo ciekawy
  • 1
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    też taki robię
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszne zapasy domowe :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !