Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Suflet krewetkowy

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masła
50 g
krewetek ( świeżych lub rozmro
70 g
mąki pszennej
25 g
mleka 2%
225 ml
jajko
2 szt
koperek
2 łyżki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
cytryna
1 szt
pikantna mieszanka przypraw
1 szczypta
pomidory suszone
1 z bazylią

Przepis i sposób przygotowania na: Suflet krewetkowy

Na patelni rozpuszczamy 25 g masła. Krewetki oczyszczone skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pikantną mieszanką przypraw. Krewetki przekładamy na patelnię i smażymy kilka minut. Pod koniec smażenia dodajemy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.

W osobnym rondelku roztapiamy 25 g masła. Dodajemy mąkę intensywnie mieszając i trzymamy 1 minutę. Zdejmujemy z ognia ciągle mieszając i dodajemy stopniowo mleko i ponownie dajemy na gaz. Mieszamy aż sos zgęstnieje.

Krewetki rozdrabniamy w szatkownicy Triblade razem z 3 gałązkami koperku i wlewamy do nich sos i dodajemy żółtka jajek.

Białka ubijamy z szczyptą soli trzepaczką Triblade i następnie delikatnie mieszamy z resztą masy.

Przekładamy do nasmarowanych masłem koklików.

Pieczemy w 200 C około 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 09.09.2011 18:16
mniam
suzana 08.09.2011 17:02
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak