Sposób przygotowania

Czosnek wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek. Powstałą marynatą natrzeć steki z obu stron, a następnie obtoczyć w grubo mielonym czarnym pieprzu Prymat i odstawić na 15 minut. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni i usmażyć na niej steki wedle własnych upodobań (pamiętajmy, że krwisty stek otrzymamy wysmażając mięso po 1 minucie z każdej ze stron, wersję „medium” po 2-3 minutach, a stek „well done” uzyskamy po 5-6 minutach smażenia każdej ze stron). Usmażone steki zdjąć z patelni, szczelnie owinąć folią aluminiową i odstawić.
W międzyczasie przygotować sos: do tłuszczu pozostałego ze smażenia dodać koniak i wino, wymieszać. Następnie dodać bulion, śmietanę oraz zielony pieprz i gotować do momentu zgęstnienia sosu.
Steki podawać z aromatycznym sosem oraz ugotowanymi na parze ziemniakami lub bukietem sałat.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    coś konkretnego na ząb
  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    muszę wypróbować ten przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    przepis warty wypróbowania
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    brzmi ciężko ale pewnie dobrze smakuje...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    super-warto wypróbować1
  • 2
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Zielony pieprz jest dodkonały - mięsko tak doprawione to pychotka
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    w cienko mielonym też może być dobry
  • 2
    original
    Opublikowano

    AgaS10

    pycha:)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mariolka1

    pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !