Przepis i sposób przygotowania na: Stek w pieprzu grubo mielonym
Rozgnieciony czosnek wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek. Powstałą marynatą natrzeć steki z obu stron, a następnie obtoczyć w pieprzu czarnym grubo mielony i odstawić na 15 minut.
Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni i usmażyć na niej steki według własnych upodobań (pamiętajmy, że krwisty stek otrzymamy wysmażając mięso po 1 minucie z każdej ze stron, wersję „medium” po 2-3 minutach, a stek „well done” uzyskamy po 5-6 minutach smażenia każdej ze stron).
Usmażone steki zdjąć z patelni, szczelnie owinąć folią aluminiową i odstawić.
Przygotowanie sosu: Do tłuszczu pozostałego ze smażenia mięsa, dodać koniak i wino, wymieszać. Następnie dodać bulion, śmietanę oraz zielony pieprz i gotować do momentu zgęstnienia sosu.
Steki podawać z aromatycznym sosem oraz ugotowanymi na parze ziemniakami lub bukietem sałat.