Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z klopsikami grzybowymi
500 g mięsa wieprzowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szk suszonych grzybów
1 łyżeczka soli
3 szczypty pieprzu
4 łyżki bułki tartej
3 jajka
100 ml wody
Na sos :
1 słoik pomidorów w zalewie
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
1 łyżeczka ziół włoskich
3 szczypty suszonego oregano
3 szczypty suszonej bazylii
1/2 łyżeczki soli
3 szczypty pieprzu cayenne
2 szczypty pieprzu kolorowego
3 łyżki oleju
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka maggi
1 paczka makaronu spaghetti
Makaron ugotować all dente.
Przygotowanie klopsików:
Grzyby ugotować.
Mięso zmielić razem z ugotowanymi grzybami.
Cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa.
Do masy mięsnej dodać jajka, bułkę tartą, wodę i wszystkie przyprawy.
Wyrobić masę, formować małe klopsiki i ugotować w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodać pomidory razem z zalewą, koncentrat i wszystkie przyprawy i dusić około 10 minut.
Gdy sos będzie gotowy wrzucić klopsiki, delikatnie wymieszać i zagotować.
Makaron wyłożyć na talerze, następnie klopsiki z sosem.