Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Karkówka na dziko

5.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek roztarty
2-3 ząbki
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
masło sklarowane
4-5 łyżek
cebula
1 sztuka
śmietana kwaśna
100
masło
1 łyżka
mąka
2-3 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
sól do smaku
Sklep Prymat
natka pietruszki
4 łyżki
estragon
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Owoc jałowca cały Prymat
kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat
2-3 sztuki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
grzyby leśne
200 świeże
ocet balsamiczny
2-3 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
karkówka
500 w grubych plastrach

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka na dziko

Karkówkę lekko rozbiłam tłuczkiem, natarłam lekko przyprawami; roztartym czosnkiem, solą, pieprzem ziołowym i czarnym, posmarowałam kremowym octem balsamicznym, ułożyłam plastry jeden na drugim w ceramicznej miseczce, owinęłam folią, wstawiłam do lodówki na godzinę.
Podsmażyłam na dużym ogniu na sklarowanym maśle, przełożyłam do naczynia żaroodpornego, przykryłam i piekłam z ziarnami jałowca w 180°C godzinę, potem zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze ok. 20 minut.

Oczyszczone i pokrojona na grube półplasterki grzyby zalałam wrzątkiem i gotowałam ok. 30 minut. Odcedziłam, zostawiłam na sicie.
Cebulę podsmażyłam na maśle na złoto, dodałam grzyby, smażyłam, aż nabrały złotego koloru, dodałam estragon, czarny pieprz (dużo czarnego pieprzu!), podsmażałam jeszcze chwilę, zdjęłam z ognia, wlałam śmietanę, dokładnie przemieszałam, posypałam mąką i podgotowałam lekko na małym ogniu, doprawiłam do smaku, wsypałam pietruszkę, zdjęłam z ognia.
Podawałam z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, sosem polałam karkówkę.

Może niektórych zdziwi tak długi czas pieczenia, ale zapewniam, że karkówka upieczona w ten sposób jest wspaniale krucha i rozpływa się w ustach, a cały tłuszcz prawie całkiem się wytopi podczas pieczenia. Smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 05.09.2011 22:21
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak