Przepis i sposób przygotowania na: Schab na pomidorowo z pieczarkami
schab b/k - 5 plastrów o grubości 1cm,
cebula - 2,
pomidory (polne) - 3 duże,
przecier pomidorowy - 1-2 łyżki do smaku,
olej,
pieczarki - 250g,
czosnek - 3 ząbki,
sól,
pieprz,
papryka słodka mielona,
sok z cytryny lub cukier,
oregano lub bazylia, suszone lub świeże
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć, osuszyć i rozbić na cienko. Przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką . Podsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Ułożyć obok siebie w dużym, żaroodpornym naczyniu. Na patelni, na której smażyliśmy schab, podsmażamy cebule. Jeżeli trzeba, dodajemy więcej tłuszczu. Po chwili smażenia, dodajemy oczyszczone, grubo pokrojone pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy obrane i drobno pokrojone pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy do smaku. Smażymy przez chwile i ostatecznie doprawiamy do smaku. Przekładamy na mięso. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w 160 stopniach.