Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kotlety szwajcarskie

5.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kotlety schabowe
6 plastry
ser żółty
150 g
ser gorgonzolla
100 g
czosnek
2-3 ząbki
sól
1 łyżka
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
jajko
1 sztuka
mąka
do panierowania
Bułka tarta klasyczna Prymat
do panierowania
masło klarowane
5 łyżek
Pieprz ziołowy mielony Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety szwajcarskie

Plastry schabu niezbyt mocno rozbiłam tłuczkiem, posmarowałam każdy z jednej strony rozgniecionym czosnkiem, z drugiej posypałam przyprawami (oprócz papryki słodkiej), ułożyłam jeden na drugim na talerzu, odstawiłam na 2 h do lodówki

Na każdy plaster mięsa kładłam na brzegu gruby słupek sera żółtego, na niego cienki słupek gorgonzoli, posypywałam papryką słodką i zawijałam kotlety jak krokiety.
Kładłam na rozgrzane masło, obsmażyłam na średnim ogniu.
Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem zapiekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 1/2 h.Zdjęłam pokrywkę i zapiekałam dalsze 10 minut, żeby odparować wilgoć.
Podawałam z koperkowymi ziemniaczkami i mizerią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 17.11.2011 19:54
pycha
maryśka 21.09.2011 08:20
smaczniutkie
Sarenka 06.09.2011 14:11
Sliczne i apetyczne
aguus 03.09.2011 19:58
Wyglądają rewelacyjnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak