Przepis i sposób przygotowania na: Swojskie jadło.
* * ok.25 dag karkówki b/k
* * 1 szklanka kaszy gryczanej surowej
* * 2 cebule
* * 2 pietruszki -korzeń
* * 4 marchewki
* * 3 ząbki czosnku
* * 2 liście laurowe
* * 5 ziaren ziela angielskiego
* * 1 l bulionu drobiowo-wołowego
* * 1/2 pęczka natki pietruszki
* * pieprz czarny do smaku
* * 1/2 łyżeczki curry
* * 5 łyżek oleju
Mięso opłukać i osuszyć.Pokroić w niedużą kostkę. Marchew,pietruszkę, cebulę i czosnek obrać, opłukać i pokroić w kosteczkę (czosnek grubo posiekać). Na patelni rozgrzać olej,smażyć na nim mięso .Następnie dodać warzywa pokrojone w kostkę i smażyć chwilę razem a następnie podlać połową bulionu.Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie,opieprzyć.Dusić ok.0,5 godziny.W międzyczasie kaszę gryczaną wypłukać i namoczyć. Gdy warzywa i mięso są miękkie włożyć namoczoną kaszę i podlać drugą częścią bulionu i doprawić curry.Dusić ok.15-20 minut aż kasza będzie miękka i wchłonie bulion.Od czasu do czasu zamieszać.Ja używam patelni teflonowej więc nic mi nie przywiera do dna. Po wyłączeniu gazu posypać obficie posiekaną natką pietruszki i przykryć patelnię jeszcze na 10 minut by \"doszła\". Danie zdrowe,smaczne i niedrogie-polecam.