Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik z pieczarkami na kurczaku
mięso na zupę - u mnie po porcjowany cały kurczak, bez piersi,
cebula - 2,
ziemniaki - 4 średniej wielkości,
pieczarki - 7 średniej wielkosci (lub więcej),
grzyby kurki lub inne leśne, świeże - garść, lub więcej,
kasza jęczmienna - szklanka,
marchew - 4,
korzeń pietruszki - 2,
korzeń selera - wielkosci pietruszki,
por,
czosnek - 3-4 ząbki,
przyprawa do zup w płynie,
kucharek,
kostka rosołowa grzybowa,
sól,
pieprz,
kolendra mielona,
liść laurowy - 2,
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Mięso przepłukać, usunąć tłuszcz. Przełożyć do dużego garnka i zalać gorącą wodą (lub zimną, jeżeli chcemy żeby zupa była bardziej rosołowa), przyprawić sola i pieprzem. Zagotować, zebrać szum. Warzywa obieramy i myjemy. Kaszę płuczemy, aż woda będzie czysta, odcedzamy. Grzyby obieramy i kroimy na mniejsze części. Do zupy dodajemy pokrojone w kosteczkę: cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera i kaszę. Gotujemy przez 10 minut, po czym dodajemy kostkę grzybowa, pokrojone w kostkę ziemniaki, grzyby leśne oraz liście laurowe. Po kolejnych 10 minutach dodajemy pieczarki, w razie koniecznosci uzupełniamy zupę woda i przyprawiamy. Gdy już wszystkie składniki będą miękkie, dodajemy pokrojonego pora i rozdrobniony czosnek. Chwilę gotujemy i ostatecznie przyprawiamy do smaku. Podajemy z posiekaną, świeżą natkę pietruszki.