Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z kabaczka.
* * 2 duże kabaczki
* * 30 dag kiełbasy cienkiej
* * 20 dag wędzonego boczku
* * 2 cebule
* * 2 papryki czerwone
* * 1 papryka żółta
* * 1 papryka zielona
* * 5 mięsistych pomidorów
* * 1/2 pęczka natki pietruszki
* * 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej (ilość wg.uznania)
* * sól,pieprz
Kabaczki obrać,usunąć gąbczasty miąższ z nasionami.Resztę pokroić w kostkę.Sporo posolić i odstawić na ok. godzinę.Odlać sok. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i dobrze podsmażyć, cebule także . Papryki umyć,pokroić w kostkę.Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę.Także pokroić na kawałki. Do garnka włożyć podsmażone wędliny z cebulą,dołożyć kabaczek,podlać 0,5 szklanki wody i gotować na małym ogniu wraz z papryką.Doprawić ostrą papryką,solą i pieprzem. Pod koniec gotowania włożyć pokrojone pomidory i posiekaną natkę pietruszki.Gotować,aż pomidory stracą smak surowizny i się rozgotują.Spróbować i ew. jeszcze raz doprawić.