Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z młodej kapusty
1) oczyszczamy,
2) myjemy
3) szatkujemy niezbyt drobno.
4) Lekko solimy
Żeberka :
1)oczyszczamy,
2) myjemy
3) Zalewamy w oddzielnym garnku wodą by były przykryte
4) gotujemy pod pokrywką do chwili, aż mięso będzie odstawać od kości.
Poszatkowaną kapustę :
1)zalewamy w garnku niewielką ilością wody,
2) wrzucamy ziele angielskie
3) wzrucamy liść laurowy
4) gotujemy bez przykrycia,
5) mieszając od czasu do czasu.
Z żeberek ściągamy mięso. Kroimy je na małe kawałki i dajemy do kapusty. Wywar powstały z gotowania żeberek nie wylewa się.
Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę dajemy na patelnię ze smalcem i podsmażamy do zeszklenia.Następnie dodajemy do niej kiełbasę , stale mieszamy i smażymy na wolnym ogniu. Zawartość patelni wykładamy do garnka, zostawiając trochę do wykonania zasmażki.
i kiełbasę pozostała na patelni posypujemy 2 łyżkami mąki i także stale mieszamy i podsmażamy.
W momencie gdt mąka zeszkli się i straci smak surowizny należy ją zalać wywarem z gotowania żeberek
wylewamy do gotującego się bigosu, gdy kapusta będzie już miękka. Trzymamy jeszcze kilka minut na otwartym ogniu, stale mieszając.
Doprawiamy solą i pieprzem.