Sposób przygotowania

Plastry schabu dobrze nacieramy solą oraz pieprzem. Wrzucamy na rozgrzany olej i krótko smażymy z obu stron. Białą część pora kroimy w piórka, natomiast zieloną część zalewamy wodą (ok. 100ml). Zielona część gotujemy z odrobiną soli i pieprzu ok. 15-20 minut., zaś piórka przelewamy wrzątkiem. Tak zrobione piórka poru wrzucamy na patelnię i chwilkę smażymy. Dodajemy schab i zalewamy wywarem z zielonej części pora. Dusimy ok. 45 minut. Następnie kaszę jęczmienną zalewamy wodą (w proporcji 3 część wody na 1 część kaszy). Gdy zacznie się gotować dodajemy schab wraz z porem i wywarem i całość gotujemy do momentu wyparowania wszystkich płynów, a tym samym ugotowania kaszy. Można serwować z ulubionymi grzybkami marynowanymi.

Komentarze

  • 6
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Dość często używam pora i bardzo lubię jego smak... Zatem przepis chętnie wypróbuję:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Ciekawy przepis kaszy tak nigdy nie gotowałam, ostatnio tylko w woreczkach
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Apetycznie wygląda
  • 3
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Lubię takie połączenia.
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Pyszności :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam
  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !