Sposób przygotowania

Filet z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać ½ łyżki soli, połowę pieprzu oraz kminek. Wymieszać i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.

Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz drobno posiekany czosnek. Lekko podsmażyć. Połączyć z papryką słodką mieloną oraz chili. Dodać zmieloną wołowinę. Smażyć 8 minut i podlać bulionem. Przykryć i dusić pod przykryciem 30 minut. Na patelnię przełożyć kurczaka. Smażyć kolejne 10 minut (bulion powinien całkowicie wyparować). Wymieszać z oregano.

Kukurydzę odsączyć z zalewy. Za pomocą Bendera rozdrobnić kukurydzę. Dodać śmietanę, mąkę kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną, pozostałą sól oraz pieprz. Wymieszać. W rondlu rozpuścić masło i dodać purée kukurydziane. Zagotować.

Do naczynia żaroodpornego przełożyć wołowinę z kurczakiem , warzywami i przyprawami. Na warstwie mięsa równo rozłożyć masę kukurydzianą. Po wierzchu posypać brązowym cukrem. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    a w tej księdze jak zwykle ciekawie i pouczająco :o)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    ciekawe
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Wygląda bardzo zachęcająco...
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Super zapiekanka!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Zapowiada się niezwykle smacznie:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawa nazwa
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Chętnie wypróbuję przepis:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa1

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    świetny przepis..a kukurydzy w takiej postaci jeszcze nie jadłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    świetne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !