Przepis i sposób przygotowania na: Pastel de choclo
Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz drobno posiekany czosnek. Lekko podsmażyć. Połączyć z papryką słodką mieloną oraz chili. Dodać zmieloną wołowinę. Smażyć 8 minut i podlać bulionem. Przykryć i dusić pod przykryciem 30 minut. Na patelnię przełożyć kurczaka. Smażyć kolejne 10 minut (bulion powinien całkowicie wyparować). Wymieszać z oregano.
Kukurydzę odsączyć z zalewy. Za pomocą Bendera rozdrobnić kukurydzę. Dodać śmietanę, mąkę kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną, pozostałą sól oraz pieprz. Wymieszać. W rondlu rozpuścić masło i dodać purée kukurydziane. Zagotować.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć wołowinę z kurczakiem , warzywami i przyprawami. Na warstwie mięsa równo rozłożyć masę kukurydzianą. Po wierzchu posypać brązowym cukrem. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.