Sposób przygotowania

Warzywa drobno kroimy i smażymy w rondelku na smalcu,dodajemy mięso umytego,osuszonego i wyfiletowanego zająca,listki laurowe,ziele angielskie i dusimy około godziny do miękkości ,podlewając bulionem warzywnym.Pasztet będzie dużo smaczniejszy jeśli dodamy podroby czyli serce,wątróbkę i płucka.Smażymy wątróbkę wieprzową dodajemy do zająca i dusimy razem i dokładamy ugotowany wcześniej boczek .Kiedy mięso jest już miękkie odstawiamy do ostudzenia a następnie mielimy całość dodając namoczoną i odciśniętą bułkę doprawiamy solą,pieprzem,tymiankiem,majerankiem ,imbirem i zmielonymi dwoma gozdzikami.Mieszamy z dwoma surowymi jajkami i układamy wyrobioną masę do formy wyłożonej plastrami boczku lub papieru do pieczenia.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 min w średniej temperaturze .

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !