Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbaski smażone w sosie żurawinowym
kiełbasa polska surowa (firmy Biegun) - 3 pętka,
cebula - 1,
czosnek - ząbek,
konfitura żurawinowa - 6-7 łyżeczek,
sok z cytryny - do smaku,
suszone oregano,
suszony majeranek,
sól,
pieprz,
tłuszcz do smażenia - u mnie olej.
PRZYGOTOWANIE:
Kiełbaski nacinamy z obydwu stron w wielu miejscach. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i podsmażamy kiełbaski z obu stron. Smażymy na średnim ogniu, uważając aby nie zbrązowiały za mocno. Po chwili dodajemy pokrojona w kostkę cebule, w razie potrzeby dodajemy więcej tłuszczu i krótko podsmażamy. Dodajemy posiekany czosnek, chwilkę smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy konfiturę żurawinową, mieszamy ją z cebulką. Przyprawiamy do smaku i smażymy na wolnym ogniu. Na koniec posypujemy wszystko majerankiem. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami oraz mizerią.