Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony na pomidorowo, z serem
schab b/k w plastrach - 8 sztuk,
cebula,
pomidory obrane i pokrojone w kartoniku lub w puszce - 400g,
ser zółty o wyraźnym smaku - 150-200g,
czosnek - 2-3 ząbki,
oliwa z oliwek - 3 łyżki,
sól,
pieprz,
cukier - 1/3 łyżeczki,
papryka słodka mielona - niepełna łyżeczka,
maggi - 2 łyżki,
przecier/koncentrat pomidorowy - 2 łyżki,
oregano, bazylia.
PRZYGOTOWANIE:
Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić i popieprzyć z obu stron. Oliwę wymieszać z maggi, papryką mieloną, cukrem i łyżką koncentratu pomidorowego. Tak przygotowaną marynatą posmarować schabowe i odstawić na 30 minut do lodówki. Cebulę pokroić w kosteczkę. Rozgrzać patelnie (można wlać odrobinę oleju) i podsmażyć z obu stron mięso. Schab przekładamy do dużego, zaroodpornego naczynia i ukladamy obok siebie. Na tłuszczu, na którym smażyliśmy mięso, krótko podsmazyc cebulę i ułożyć ją obok schabu. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w 180 stopniach. Pomidory połączyć z koncentratem, drobno posiekanymi ząbkami czosnku, przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Tak przygotowane pomidory wyłożyć na porcje schabu i wstawić ponownie do piekarnika na 25 minut. Tuz przed końcem pieczenia, całość posypać startym na grubych oczkach zółtym serem.