Przepis i sposób przygotowania na: Mój pomysł na pierogi z kurkami w cieście kartoflanym
Farsz: W między czasie przygotować kurki. Dokładnie je oczyścić, przelać wodą na sicie i odcedzić. Rozdrobnić je na mniejsze kawałki, rozgrzać na patelni kopiastą łyżkę masła, dodać kurki, dusić aż płyn z kurek odparuje, następnie dodać drobno posiekaną cebulkę, doprawić solą i pieprzem, cebula musi zrobić się szklista. Ostudzić. Przygotowanie ciasta na pierogi: do uduszonych kartofli dodać 1 łyżkę mąki kartoflanej i 4 łyżki mąki pszennej, dodać jedno jajko i dokładnie wyrobić masę. Posypać deskę mąką, odcinać po kawałku z ciasta i za pomocą wałka rozwałkować na cienkie kawałki, z których wyciskać koła za pomocą formy do pierogów. Na każdy krążek nakładać po łyżeczce farszu, zlepić dokładnie jak normalne pierogi. Układać na desce posypanej mąką. Z tego przepisu wyszło 16 sztuk. Ugotować wodę w dość dużym garnku, dodać 2 łyżeczki soli, zmniejszyć ogień pod garnkiem i wkładać pierogi i gotować je 5-7 minut od wypłynięcia, Pierogi wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz, polać resztą duszonych kurek z cebulką i masłem.