Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki
# 1 margaryna Kasia
# 1 szklanka cukru
# 10 dkg drożdzy
# 1 szklanka maślanki
# 3 jajka
# 1 żółtko
# 1/2 lyżeczki soli
# cukier do posypania bułeczek po wierzchu i do jagód do środka bułeczki
# jagody
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski , zrobić w srodku dołeczek i wlać roztarte drożdze z łyżką cukru i łyżką cieplej wody. Maślankę lekko podgrzać , margarynę rozpuścić.Gdy drożdze się \"wyruszają\" dodać do mąki jajka ( muszą mieć temp. pokojową), żółtko , sól, ciepłą maślankę i letni tłuszcz. Wyrabiać ,aż ciasto stanie się lsniące ,gladkie i będzie odstawać od ręki. Przykryć ściereczką miskę i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy podwoi swą objętość urywać porcje ciasta , w ręku formować placuszek , nakladać jagody , posypać 1/3 lyżeczki cukru po jagodach i zlepić boczki tworząc bułeczkę. Układać na blaszce na papierzei zostawić do wyrośnięcia. Do białka ,które nam zostalo dodać troszkę mleka , roztrzepać i posmarować wyrośnięte buleczki.Po wierzchu posypaś cukrem kryształem . Piec 20 minut w srednio nagrzanym piekarniku( 170 *C).