Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik wg diety 5 przemian
Olej (Ziemia) podgrzewamy w garnku w którym będzie zupa, dodajemy obie cebule (Metal) podsmażamy na złoto, dodajemy zimnej wody do połowy objętości garnka (Woda), zagotowujemy, dodajemy natkę pietruszki (Drzewo) zagotowujemy, dolewamy odrobinę (jakieś 1/2 szklanki) wrzątku (Ogień), zagotowujemy, następnie wrzucamy surową marchewkę i ziemniaki (Ziemia) zagotowujemy, dodajemy kaszę jęczmienną wysypaną z woreczka (Metal) zagotowujemy, gotujemy jakieś 10 minut, dodajemy odrobinę zimnej wody (1/4 szklanki) (Woda), zagotowujemy całość, dodajemy natkę pietruszki (Drzewo) zagotowujemy, dodajemy majeranek do smaku (Ogień ) zagotowujemy, doprawiamy kucharkiem (Ziemia) zagotowujemy, doprawiamy pieprzem (Metal) zagotowujemy i dosalamy (Woda) zagotowujemy. Gotujemy do miękkości kaszy i ziemniaków.
Smacznego