Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana
Cebulę obrać, umyć i pokroić w pióra, Kiełbasę pokroić w półplastry, cebulę razem z kielbasą podsmażyć parę minut na patelni z odrobiną oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dorzucić do ziemniaków. Wymieszać z ziemniakami.
Pora drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju, dodać posiekany, obrany ząbek czosnki, marchewkę obraną i startą na grubej, buraczannej tarce i puszkę krojinych pomidorów bez skóry. Doprawić do smaku solą pieperzem i suszoną bazylią i suszonymi ziołami prowansalskimi.Na końcu dodać oliwki.
Warzywa z patelni ułożyć na ziemniakach z kiebasą i cebulą i wszystko przykryć żółtym serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30-40 minut.