Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety Ewy
Ciasto na naleśniki:
250 ml mleko 2% (to są dwie większe szklanki)
1 szklanka mąki (125g)
2 jajka
pół lyżeczki soli
1 duża łyżka oleju
1 szklanka woda minerana (średnio gazowana)
Na Farsz:
700g kapusta kiszona
1/2 kg pieczarki
1 średnia cebula
Ponadto:
olej do smażenia
2 jajka
bułka tarta
sól,pieprz (wg. uznania)
PRZYGOTOWANIE:
Z powyższych składników robimy ciasto na naleśniki,wszystko ubijając mikserem. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki .Odstawiamy. Kapustę gotujemy do miękkości tj. około 40 minut. Pieczarki i cebulkę obieramy. Kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię i dusimy do miękkości,następnie odkrywamy pokrywę i delikatnie podsmażamy. Ugotowaną,przestudzoną kapustę odciskamy a następnie drobno kroimy. Teraz tak : Pieczarki z cebulą mieszamy razem z kapustą. Porządnie doprawiamy solą i pieprzem. I na każdy naleśnik nakładamy nasz farsz,po dwie duże łyżki stołowe. Zawijamy w kopertę,obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na złoty kolor. Gotowe....... Podajemy zaraz po przyrządzeniu z czerwonym czystym barszczykiem :)
Z tej porcji wychodzi 11 naleśników o srednicy 23cm.
SMACZNEGO . . . . . .. . .