Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gołąbki z mięsem mielonym

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta
1 sztuka
mięso mielone
1 kg
kostka rosołowa
1 sztuka
jajko
1 sztuka
koncentrat pomidorowy
1 sztuka
sól do smaku
Sklep Prymat
pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat
5 sztuk
Sklep Prymat
masło
2 łyżki
ryż
3 torebki
przyprawa do dań Kucharek do s
majeranek
1 szczypta
Sklep Prymat
śmietana do sosu
mąka do zagęszczenia sosu

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z mięsem mielonym

Ugotować ryż na półtwardo.Z kapusty wykroić głąb i obgotować kapustę.Liście rozdzielić. Ściąć zgrubiałe nerwy liściowe. Wymieszać mięso z ryżem i jajkiem, doprawić do smaku przyprawą, solą, pieprzem i majerankiem. Farsz układać na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwinąć w rulon. Układać w żaroodpornym głębokim naczyniu lub w gęślarce. Na spód naczynia ułozyć liśie, na liście gołąbki, jeden koło drugiego, cisno układając. Przykryć liściami kapusty, wtedy gołabki sie nie przypieką. Podlać wodą z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego z 2 łyżkami masła. Piec w piekarniku ok.1-1,5 godziny.
Po upieczeniu wyłożyć gołabki, oddzielnie zrobić sos pomidorowy z dodatkiem kostki rosołowej, koncentratu pomidorowego, listka laurowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia/tubisiek 11.08.2011 07:56
bardzo lubię gołąbki :)
Ewelina47 09.08.2011 08:52
mniamm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak