Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zimne nóżki w galarecie

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nóżki wieprzowe
2 szt.
golonka
1 szt.
włoszczyzna
1 pęczek
cebula
1 szt.
pieprz ziarnisty
3 szt.
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
Żelatyna wieprzowa Prymat
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt.
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
3 szt.
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zimne nóżki w galarecie

Nóżki i golonkę trzeba dokładnie umyć i oczyścić. Do sporego garnka włożyć nóżki, dodać oczyszczoną włoszczyznę, cebulę, czosnek i przyprawy. Zalać całość wodą tak by lekko przykryła nóżki i włoszczyznę. Dodać sól do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż zmiękną i zaczną się rozpadać - mięso musi odchodzić od kości. Zawczasu wyjąć 3 lub cztery marchewki - ostudzić i pokroić w plasterki.
Ugotowane nóżki wyjąć na talerz - przecedzić wywar do garnka i przetrzeć warzywa. Pokroić mięso z nóżek - nie tylko mięso ale i chrząstki. Dodać mięso do przecedzonego wywaru. Dosypać żelatynę i doprowadzić do wrzenia i cały czas mieszając rozpuścić żelatynę.
Do miseczek włożyć po kilka plasterków marchewki i zalać mięsem w wywarze. Odstawić do przestygnięcia a następnie wstawić do lodówki by nóżki stężały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 19.12.2012 14:58
uwielbiam takie nózki! jak u mojej babci!
anja3107 26.02.2012 18:44
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak