Sposób przygotowania

Nóżki i golonkę trzeba dokładnie umyć i oczyścić. Do sporego garnka włożyć nóżki, dodać oczyszczoną włoszczyznę, cebulę, czosnek i przyprawy. Zalać całość wodą tak by lekko przykryła nóżki i włoszczyznę. Dodać sól do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż zmiękną i zaczną się rozpadać - mięso musi odchodzić od kości. Zawczasu wyjąć 3 lub cztery marchewki - ostudzić i pokroić w plasterki.
Ugotowane nóżki wyjąć na talerz - przecedzić wywar do garnka i przetrzeć warzywa. Pokroić mięso z nóżek - nie tylko mięso ale i chrząstki. Dodać mięso do przecedzonego wywaru. Dosypać żelatynę i doprowadzić do wrzenia i cały czas mieszając rozpuścić żelatynę.
Do miseczek włożyć po kilka plasterków marchewki i zalać mięsem w wywarze. Odstawić do przestygnięcia a następnie wstawić do lodówki by nóżki stężały.

Komentarze

  • 2
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    super
  • 0
    nowe-logo
    Opublikowano

    Noruas

    uwielbiam takie nózki! jak u mojej babci!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !