Przepis i sposób przygotowania na: Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami
Jajka pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki farszu, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, wbić żółtko, wlać margarynę, posolić i wyrabiać ciasto dolewając wodę.
Gładkie, elastyczne ciasto owinąć w ściereczkę, zostawić na kilkanaście minut, aby \"odpoczęło\".
Następnie rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm i wycinać krążki. Na środek każdego krążka nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić brzegi.
Wkładać do osolonego wrzątku i od wypłynięcia na wierzch gotować przez 5 minut.
Skwareczki: Boczek pokroić w słupki, wysmażyć, dodać czosnek, doprawić majerankiem, solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażyć uważając, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki.
Ugotowane pierogi podawać polane gęstą śmietaną i posypane skrzeczkami.