Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki serowo-szpinakowe z warzywami
2. Dymki oczyść, posiekaj. Twaróg rozgnieć, dodaj serek homogenizowany, ziemniaki, szpinak i dymki.
3. Masę przypraw solą, pieprzem oraz gałką.
4. Papryki poprzecinaj na połówki, oczyść z gniazd nasiennych. Cebule obierz, pokrój na ćwiartki.
5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Przesmaż na nom paprykę i cebulę. Gdy się zrumienią, zdejmij z patelni i osącz na papierowym ręczniku.
6. Pomidory posiekaj i uduś na tłuszczu ze smażenia papryki. Przypraw solą, pieprzem, ostrą papryką i obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj usmażone wcześniej warzywa.
7. Z masy serowej uformuj pulpeciki. Gotuj w osolonym wrzątku ok 4 min od wypłynięcia. Odcedź.
8. Podaj z jarzynką, udekoruj bazylią.