Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bigos staropolski

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona
1,5 kg
kapusta biała
1,5 kg
mięso wieprzowe od łopatki
40 dag
boczek wędzony
10 dag
kiełbasa zwyczajna
1,5 kg
cebule
3 szt.
grzyby suszone
1 dag
koncentrat pomidorowy
5 dag
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt.
Sklep Prymat
ziele angielskie
4 ziarna
Sklep Prymat
pieprz czarny
8-10 ziarenek
papryka
1-2 łyżeczki
sól
Sklep Prymat
cukier
wino czerwone wytrawne
1/2 szkl.
śliwki suszone
8 szt.
boczek
20 surowy

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos staropolski

kapustę kiszona pokroić, obgotować w małej ilości wody, kapustę białą poszatkować i ugotować. Grzyby pokroić i ugotować. Mięso wieprzowe i surowy boczek pokroić w kostkę i zrumienić na tłuszczu. Kapustę kiszoną połączyć z białą, dodać mięso i pokrojony wędzony boczek, oraz grzyby z częścią wody od gotowania (1/2). Kiełbasę podsmażyć, dodać do bigosu, na tłuszczu od smażenia kiełbasy poddusić cebulę i również włożyć do bigosu. Wlać wino, dodać koncentrat, śliwki, przyprawy (oprócz cukru i soli), wlać trochę wody, żeby bigos się nie przypalił, gotować 1 godzinę. Doprawić solą i odrobina cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak