Przepis i sposób przygotowania na: pomidory zapiekane z grzankami
Ząbek czosnku obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle.
Do czosnku na patelni dodaj pokrojony w kostkę chleb tostowy i usmaż je razem.
Pomidory umyj i osusz. Zetnij ich górną część z ogonkiem na ok. 1/4 wysokości. Przecięte pomidory, ostrożnie wydrąż.
Miąższ pomidora i ścięte wierzchy pokrój i wymieszaj z przygotowanymi wcześniej grzankami. Możesz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do środka wydrążonych pomidorów nałóż grzankowy farsz. Na każdym połóż plaster żółtego sera. Pomidory zapiekaj przez ok. 15 min. w temp. 200 stopni. Podawaj je na ciepło, na liściach karbowanej sałaty, udekorowane listkami świeżej bazylii.