Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z makaronem ryżowym i kielbasą
kiełbasa śląska - 3 pętka,
makaron ryżowy - 200g,
groszek konserwowy - mala puszka o wadze 180g,
kukurydza konserwowa - puszka o wadze 240g,
pomidor (polny) - 2,
ser zółty o wyraźnym smaku - 125g,
sól, pieprz,
pieprz kolorowy świeżo zmielony,
vegeta.
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ryżowy połamać i ugotować wg przepisu na opakowaniu (lepiej zamiast soli użyć vegety), odcedzić. Kiełbasę pokroić w kosteczkę i wymieszać z makaronem. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki razem. Przyprawic do smaku solą, pieprzem, mieloną kolendrą lub innymi przyprawami. Ser zółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać wierzch zapiekanki. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 i zapiekać przez 15 minut. Aby wzbogacić smak i kaloryczność potrawy, można wszystkie składniki wymieszać z sosem majonezowym. W tym celu należy 4 lekko czubate lyzki majonezu wymieszać z czterema łyżkami śmietany lub gęstego jogurtu greckiego, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i przyprawić mieloną papryka oraz pieprzem ziołowym. Następnie wierzch posypać startym serem.