Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kokardkami
podwójna pierś kurczaka,
makaron kokardki - 400g,
cebula,
pieczarki - 200g,
ser zółty - 150g,
papryka zółta - duża,
pomidor - 2,
śmietanka 30% - 200ml,
jogurt grecki o 10% zaw. tłuszczu - 4 łyżki,
przyprawa gyros,
sól, pieprz,
pieprz kolorowy świeżo zmielony,
oliwa lub inny tłuszcz do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić przyprawa Gyros i odstawić do lodówki na 30 minut. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, przełożyć do dużego zaroodpornego naczynia. Piersi wraz z pokrojona w kosteczkę papryka usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, odsączyć, przełożyć na makaron. Pokrojona w piórka cebule zeszklić, dodać pokrojone w plastry pieczarki, przyprawić solą i pieprzem, krótko podsmażyć, odsączyć. Przełożyć na makaron i piersi z papryką. Wszystko wymieszać. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i posypać wierzch makaronu wymieszanego z dodatkami. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Ser zółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śmietanę wymieszać z jogurtem, dodać połowę startego sera, wymieszać i wylać na zapiekankę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 stopni przez 25 minut. Wyjąc zapiekankę, posypać pozostałą ilością zółtego sera, wstawić na chwilę do gorącego piekarnika. Podawać na gorąco.