Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kapuściana z ryżem na pomidorowo
nogi z kurczaka - 2 duże,
kapusta młoda - 1/2 dużej główki,
cebula - duża,
papryka,
ryż biały - szklanka,
marchewka młoda - 4-5 sztuk,
korzeń pietruszki - 2 sztuki,
korzeń selera - wielkosci pietruszki,
seler naciowy - 2 łodygi,
czosnek - 2-3 ząbki,
przecier pomidorowy - kilka łyżek do smaku - u mnie 3 lekko kopiaste łyżki,
liść laurowy - 2,
vegeta,
sól,
pieprz,
natka pietruszki.
PRZYGOTOWANIE:
Aby przygotować zupę kapuścianą z ry zem na pomidorowonależy: Mięso dokładnie umyć i zalać zimną wodą, przyprawić vegetą i solą, zagotować i zebrać szum. Gotować przez 10 minut, po czym dodać drobno pokrojoną cebulę, paprykę, marchewkę, pietruszkę, korzeń selera i poszatkowaną kapustę, Gotować na małym ogniu przez ok.10 minut, dodać pokrojony drobno seler naciowy, przepłukany ryz oraz przecier pomidorowy, liście laurowe, pieprz oraz sól. W razie koniecznosci dolać więcej wody. Gotować do miękkości wszystkich składników. Pod koniec gotowania dodać drobno pokrojony czosnek i przyprawić ostatecznie do smaku. Porcje w półmisku posypać natką pietruszki.