Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowa z pieczoną papryką
pomidory z puszki - 2x400g (obrane i pokrojone lub ok 1kg świeżych, obranych ze skórki pomidorów),
udziec indyka z kością - 700g,
cebula,
seler naciowy - 2 łodygi,
papryka świeża - 2 sztuki,
marchewka - 4 młode sztuki,
korzeń pietruszki,
czosnek - 4 ząbki (wedle upodobań, można mniej)
ugotowany na sypko ryz - 1,5-2 szklanki suchego ryżu,
vegeta,
sól, pieprz,
oliwa - do skropienia papryki,
liść laurowy.
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na podłużne części. Skropić oliwą, ułożyć na folii do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez15 minut w 180 stopniach, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim upieczoną paprykę. Ryz wielokrotnie przepłukać, zalać na 20 minut zimną wodą, odsączyć i ugotować wg przepisu na opakowaniu. Mięso umyć, ponacinać głęboko w kliku miejscach i zalać wrzącą wodą (ok 1,5-2l), dodać 2 łyżki vegety i trochę soli. Gotować przez 30 minut, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler oraz pomidory z puszki. Przyprawić vegetą, sola i pieprzem, wrzucić listek laurowy. Gotować przez 25 minut (do miękkości wszystkich składników) na wolnym ogniu, dodać pokrojona w kosteczkę pieczoną paprykę oraz drobno posiekany czosnek, podgotować przez 5 minut i doprawić do smaku. Podawać z ryżem.