Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbkowy sos do makaronu
pieprz mielony
papryka mielona
1 cebula
olej z pestek winogron do smażenia
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 serek topiony kremowy ( 10 dag )
maggi w płynie
Cebulę drobno pokroić i smażyć na złoto na oleju w woku lub głębokiej patelni. Wątróbki surowe pokroić drobno , posolić , posypać pieprzem i papryką . Wrzucić do woka i smażyć na rumiano . Dodać pokrojone w kostkę mięso. Jeszcze kilka minut smażyć mieszając . Wlać wodę i śmietankę . Dusić 5 minut .Dołożyć serek topiony i podgrzewać aż się rozpuści. Doprawić sos do smaku maggi ( i resztą przypraw ) .
Podawać z grubym makaronem ( ja preferuję muszelki ).
Drobno pokrojona wątróbka drobiowa duszona po usmażeniu rozgotowuje się dając fajny sos.