Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki pieczone po mazursku
sól,śmietanę,jajko,żółtko, i zagnieść ciasto. Owinąć folią
spożywczą , włożyć do lodówki na 2 godziny.
Farsz:Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle (nie rumienić),
dodać pieczarki starte na tarce o małych oczkach i dusić do odparowania
wody. Z białej kiełbasy zdjąć osłonkę, zmieszać z białkiem, cebulą
i pieczarkami, doprawić do smaku pieprzem.
Ciasto rozwałkować, za pomocą szklanki wyciąć krążki, nakładać
farsz, lepić pierogi. Każdy namoczyć w białku i ułożyć na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do góry. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez 30-40 minut.
Podawać na gorąco np. z barszczem czerwonym