Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy ze złotym ziarnem
sól
pieprz mielony
przyprawa do zup i sosów ( ja dałam kostkę bulionu wołowego )
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 łyżeczki papryki mielonej
mąka
5 łyżek oleju
1 łyżka masła
1 puszka kukurydzy konserwowej
natka pietruszki
Mięso oczyścić z zewnętrznych błonek i pokroić w kostkę .Posypać mielonym pieprzem , skropić olejem i zostawić na 30 minut . Oprószyć mąką . Na dużej patelni rozgrzać olej ( 3 łyżki ) i masło .Obsmażyć lekko mięso tak by się zarumieniło i przełożyć do garnka . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować - przelać do mięsa .Dodać pokrojone drobno cebule , namoczone i pokrojone w paski grzyby, kostkę bulionową , liść laurowy , ziele angielskie .Zalać resztą wody ( w tym wodę z moczenia grzybów ).Dusić na małym gazie od 1,5-2 godzin ( czas zależy od jakości mięsa ) - tak by mięso było miękkie . Sos powinien być zagęszczony rozpadającą się cebulą i zredukowany do objętości ok 2 szklanek.
Odsączyć kukurydzę ( odłożyć trochę do dekoracji ) i włożyć do gulaszu .Dusić kilka minut .
Doprawić sos do smaku , solą , pieprzem i mieloną papryką .Zagęścić sos mąką ( ok. 2 łyżeczek rozrobionych w odrobinie zimnej wody ).
Podałam z makaronem ryżowy ( Tagliatelle ) posypane dla dekoracji pokrojonym drobno miąższem pomidora ( bez pestek ) .
Podpowiadam , ze robiąc gulasz warto robić go w większej ilości w podstawowej wersji , dzielić na porcje i mrozić , a potem łączyć z różnymi dodatkami ( fasola ziarnista, kukurydza, marchew, brukiew, pieczarki, fasola szparagowa ) podając różne jego odmiany dla urozmaicenia .