Sposób przygotowania

Umyte i podzielone na kawałki mięsa i kości zalać 1,5 litra zimnej wody .Dodać obrane warzywa , ziele angielskie , grzyby , kostki bulionowe , lubczyk .Doprowadzić do wrzenia .Zmniejszyć gaz i gotować 1,5 godziny . Wyjąć mięso i warzywa .Rosół przecedzić . Jeśli komuś przeszkadza to zdjąć z wierzchu tłuszczyk .Podgrzać , doprawić do smaku .
Podawać z makaronem , pierożkami z mięsem kaczki , kluskami lanymi itp.

Obrane mięso użyć do robienia pierożków, pasztecików, krokietów .
Zebrany z rosołu tłuszcz ogrzewać na małym gazie by odparowała wilgoć . Ostudzić . Ja zlewam go do małych pojemniczków ( takich na jedną porcję ) i zamrażam .

Tym razem z braku czasu podałam z kupnymi lanymi kluskami , ale lepsze będą robione w domu .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Ale mam smaka na taką kaczusię, tak dawno nie jadłam - wolę jednak bez lubczyku i liścia. Taki pycha rosołek jest dobry sam w sobie, marzenie.
  • 3
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Joasiu- kiedy liść laurowy i lubczyk wydobywają właśnie smak rosołu- mały kawałeczek suszonego lub świeżego lubczyku ( lub maggi ogrodowego ) zastępuje maggi w płynie czy inne przyprawy do zup.Ale można oczywiście bez

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !