Przepis i sposób przygotowania na: Schabowe z niespodzianką + gorąca bułka
2 plastry czerwonej papryki (tzn.odciete boczki)
2 plastry żółtego sera (salami)
olej do smażenia
1 łyzka masła
1 jajko
bułka tarta(wg.uznania)
mąka (wg.uznania)
2 zabki czosnku
6 dużych pieczarek
1 mała czerwona papryka
3 bułki do hot doga(z wydrążoną dziurką)
folia do zawinięcia bułek (3 płaty)
Mieso myjemy,osuszamy.Rozbijamy dość cienko przez woreczek na cienkie płaty.
Solimy,pieprzymy. Na kazdy kawałek kładziemy po jednym plastrze sera a na ser plaster papryki.
Zawijamy jak na gołąbki i panierujemy najpierw w jaku,potem w mącę znowu w jaku i w bułce,odkładamy na talerzyk i wkładamy do lodówki na 15 minut (żeby nam się ulezało) W tym czasie obieramy pieczarki,myjemy papryke.Na tarce o grubszych oczkach ścieramy pieczarki a papryke kroimy w drobną kosteczkę. Dusimy na patelni z niewielką ilościa oleju,soli i pieprzu.Jak nam sie to dusi to w tym czasie do malutkiej miseczki wykładamy łyzkę masła dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek i mieszamy na jednolitą papkę.Uduszony farsz przekładamy na głeboki talerz,dodajemy masło z czosnkiem i mieszamy. Następnie tym farszem za pomocą malutkiej łyzeczki napełniamy bułki. Każdą zawijamy w folię spozywczą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200*C (górna półka grill) na 10 minut.
Jak bułki sie pieką ponownie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy nasze kotlety z obu stron na bardzo wolnym ogniu,żeby w środku ładnie doszły- na złoty kolor
Na talerz wykłdamy gorącą bułkę dodajemy kotlet i ulubioną surówkę i gotowe.
SMACZNEGO.. . . . .
Znudziły ci się ziemniaki,makaron,ryż ? Zjedz goracą chrupiącą bułkę do obiadu.Też smacznie.Polecam. . . . .