Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn: pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę wsypać do sporej miski, dodać szczyptę soli, cukier, gotowy rozczyn, jajka, letnie mleko i olej. Dokładnie zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję bardziej gęstą niż gęsta śmietana.

Jeśli będzie taka potrzeba to dodać nieco więcej mąki lub mleka. Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Będzie to trwało około 60-90 minut.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać obrane i pokrojone w plasterki jabłka, delikatnie wymieszać.

Ciasto nabierać łyżką i kłaść na średnio rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na małym ogniu, aby racuchy miały czas się upiec w środku.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    lubię takie
  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    uwielbiam je
  • 0
    original
    Opublikowano

    Seba

    fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    bardzo je lubię.
  • 2
    original
    Opublikowano

    m1monika

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rybciia

    pyszne!!!
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    uwielbiam pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bożena13

    mm tez takie robię;) są idealne;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    pysznie wyglądają
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Dziękuję Basiu za przypomnienie, bo trochę o nich zapomniałam i dawno nie robiłam.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    moje ulubione smak dzieciństwa moja mama takie nam robiła
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    piękne takie apetyczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !