Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, wymieszać z otrębami. Wąskie, długie blaszki posmarować olejem, posypać otrębami (2 łyżki). Nasiona kminku przebrać, opłukać na sitku. Drożdże rozkruszyć, dodawać po łyżce letniej wody rozcierając, dodać 2 łyżki mąki z otrębami, wymieszać, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodać resztę mąki z otrębami, kminek i ok. 1/2 łyżeczki soli. Zarobić ciasto dodając stopniowo letnią wodę. Wyrobić ciasto ręką. Gotowym ciastem napełnić przygotowane foremki do połowy wysokości, wyrównując powierzchnię. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika. Upieczone chlebki pozostawić w foremkach do ostygnięcia. SMACZNEGO!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !