Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki z kapustą kiszoną i szynką
- mąkę wymieszać z 4 jajkami.
- rozpuścić margarynę
- mleko wymieszać z cukrem. Do letniego mleka dodać drożdże wymieszać. Wlać do mąki z jajami. Wymieszać (zagniatać rękami). Dodać margarynę (partiami) zagnieść.
- Ciasto posypać mąką. Przykryć ręcznikiem. Odczekać 40 minut.
- Rwać po kawałku. Rozwałkować, pokroić w kwadraty, prostokąty lub trójkąty. Na każdy kawałek rozwałkowanego ciasta położyć nadzienie szyneczkowo-kapuściane(2). Zwinąć w dowolny sposób. Górę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać koperkiem i kminkiem.
2. NADZIENIE:
- 150 g szynki pokroić
- woreczek kapusty kiszonej ugotować
- szynkę podsmażyć na margarynie, dodać ugotowaną kapustę, wymieszać, dodać kostkę rosołową i kminek. Wymieszać.