Sposób przygotowania

Z mostka wołowego usunąć chrząstki, mięso natrzeć roztartym z solą czosnkiem i zostawić na 24 godz. Z wymienionych składników i dwu szklanek przegotowanej, wystudzonej wody przygotować zalewę do peklowania. Mięso włożyć do miski, zalać zalewą i obciążyć, aby zalewa zakrywała mięso; zostawić w chłodnym miejscu na ok. 10 dni. Wyjęte z zalewy mięso opłukać, włożyć do rondla z wrzącą wodą i gotować ok. 3 godz. na małym ogniu.Miękkie mięso natychmiast wyjąć z wywaru i włożyć na chwilę do zimnej wody, aby pozostało soczyste. Ostudzone mięso pokroić na plastry i podawać z tartym chrzanem, ćwikłą lub kwaszonym ogórkiem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !