Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Mostek wołowy peklowany

5.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek
3 ząbki
sól
do smaku
Sklep Prymat
Zalewa do peklowania:
sól
40 g
Sklep Prymat
cukier
1 łyżeczka
kolendra
1 łyżeczka
ziele angielskie
kilka
Sklep Prymat
Goździki całe Prymat
2 szt
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt
Sklep Prymat
wołowina
2 (mostek)

Przepis i sposób przygotowania na: Mostek wołowy peklowany

Z mostka wołowego usunąć chrząstki, mięso natrzeć roztartym z solą czosnkiem i zostawić na 24 godz. Z wymienionych składników i dwu szklanek przegotowanej, wystudzonej wody przygotować zalewę do peklowania. Mięso włożyć do miski, zalać zalewą i obciążyć, aby zalewa zakrywała mięso; zostawić w chłodnym miejscu na ok. 10 dni. Wyjęte z zalewy mięso opłukać, włożyć do rondla z wrzącą wodą i gotować ok. 3 godz. na małym ogniu.Miękkie mięso natychmiast wyjąć z wywaru i włożyć na chwilę do zimnej wody, aby pozostało soczyste. Ostudzone mięso pokroić na plastry i podawać z tartym chrzanem, ćwikłą lub kwaszonym ogórkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak