Przepis i sposób przygotowania na: Jajka w potrawce
# 1 cebula
# 1 plaster o grubości 0,5 mmm szynki
# 1/2 serka topionego
# 1 łyżka masla lub marg.
# 1 łyżka curry
# 1/2 szklanki mleka
# 3 jajka
# sól
# pieprz
# zielenina do dekoracji
Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie w 1 szklance. Pod koniec gotowania wrzucić cebulkę i razem z kalafiorem dogotować . ( cebulkę pokrojoną w piorka ).Następnie szynkę pokroić w kostkę , jajka ugotować na twardo.Ugotowane warzywa osączyća wywar przelać do rondelka.Na patelni rozgrzać tłuszczi zasmażyć curry i mąkę. Mleko i wywar z warzyw zmieszać i połączyć z zasmażką, mieszając mocno aby nie zrobiły się grudki, zagotować.Serek pokroić w male kosteczki i wrzucić do gorącego sosu. Podgrzewać chwilę aż rozpusci się serek.. Doprawić do smaku solą pieprzem i curry. Jajka obrać , pokroić na połówki dodać ciepłe do jarzynki i udekorować.